28 Nisan 2019 Pazar

Dünya SKAL Günü-Skal İstanbul-Ramada Plaza Nisan Toplantı-Yılmaz Parlar


Dünya SKAL Günü

Başkanlığını Ata Eremsoy’un yaptığı, SKAL International İstanbul Kulübü, geleneksel aylık toplantısını, Genel Müdür Özer Diler’in ev sahipliğinde, Ramada Plaza Hotelde gerçekleştirdi.




28 Nisan Dünya SKAL Günü kapsamında kutlanan toplantıda, Atamızın armağanı, geçmiş 23 Nisan Çocuk Bayramı bir kere daha anıldı ve Turizm Haftası ile birlikde daha da önem kazandı.



Küresel turizmi ve dostluğu teşvik eden, Seyahat ve turizm endüstrisinin tüm kollarını birleştiren, Dünyadaki turizm liderlerinin profesyonel organizasyonu olan SKAL, 85 ülkede 357 kulüpte 15000 fazla üyeye sahip. 28 Nisan 1934'te çalışma oturumları düzenlendi ve bu nedenle kuruluş tarihi olarak kabul ediliyor ve Dünya SKAL günü olarak kutlanıyor.



Toplantıya SKAL Uluslarası SKAL Dernekleri Türkiye Federasyon Geçen Dönem  Başkanı Faik Alsaç, SKAL İstanbul kulübü Başkanı Ata Eremsoy, SKAL İstanbul Kulübü As Başkan Ayşe Önen, Yönetim kurul üyeleri, Genel Sekreter Can Arınel, Selma Tatar, Meltem Tepeler, Mustafa Devrim Yalçın, Özen Kırant Yozcu, ICCA Avrupa Bölge Direktörü Elif Balcı Fisunoğlu, TÜROB Başkanı Müberra Eresin, TÜROB eski Başkanı Timur Bayındır, IRO Başkanı Dr. Sedat Bornovalı, SKAL İstanbul Kulübü geçen dönem Başkanları, Vedat Bayrak, Sadettin Bülbül, GM - Marriott Hotels Turkiye Satış Genel Müdürü Seyhan Ayel Girit  Başda olmak üzere, SKAL İstanbul Kulübü üyeleri, turizm üst düzey temsilcileri ve turizm dünyasının seçkin isimleri katıldılar.



SKAL İstanbul kulübü Başkanı Ata Eremsoy yaptığı konuşmasında Atatürk’ün Çocuklarımıza armağı 23 Nisan Çocuk Bayramını bir kere daha anarak bugünlerde var olmamızı ve güzel ülkemizi bizlere kazandıran Atamıza olan minnet duygularımızı dile getirdi.



Toplantı SKAL İstanbul Kulübü Genel sekreteri Can Arınel’in gündemi misafirleri sunmasından sonra SKAL Uluslarası SKAL Dernekleri Türkiye Federasyon Geçen Dönem  Başkanı Faik Alsaç tarafından ifa edilen ve tüm katılımcıların birlikde söylediği rituel SKAL Toast sonrası konuşan Başkan Eremsoy, Turizm son aylarda doluluk oranların yüksek seviyelerde oluşunun ve Batı turizmin Türkiye’ye dönmesinin memnuniyet verici olduğunun altını çizdi.



Başkan Eremsoy, birlikte çalışmak, ağı en üst düzeye çıkarmak sorumluğu içinde, daha dirlik içinde faaliyetlerini sürdürebilmek için üyelerin, fırsat oluşturan toplantılara ful katılmalarının arzusu içinde olduklarını, üyelere gelemeyenleri teşvik etmeleri hususunda istekde bulundu.



Başkan Eremsoy konuşmasının sonrasında Genel Müdür Özer Diler’e kulübün geleneksel aylık toplantısına katkılardan dolayı teşekkür plaketini takdim etdi.
Turist rehberlerini, güçlendirmek amacıyla tek çatı altında buluşturan, mesleğini ileri seviyelere taşıyabileceği, her türlü olanak fırsatını yakalabileceği, bulabileceği kurum İstanbul Rehberler Odasının (IRO) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sedat Bornovalı, aylık toplantının konuk konuşmacısıydı.




İstanbul Özel İtalyan Lisesi, Boğaziçi Üniversitesi Turizm ve Otel İşlemeciliği ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümlerini bitiren, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Tarihi Yüksek Lisans ve Doktora programlarını tamamlayan, 20. dönem Kültür ve Turizm Bakanlığı profesyonel Turist Rehberliği Kursunu bitireren, İtalyanca ve İngilizce dillerinde Turist Rehberi olan (IRO) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sedat Bornovalı’nın özgeçmişini sunan Genel sekreter Can Arınel çok ödüller alan Bornavalı’nın İtalya Cumhuriyetinden aldığı Şövalye ve Liyakat Nişanı ödülünü özellikle vurguladı.




Başkanı Dr. Sedat Bornovalı önceki dönem Başkanı Şerif Yenen ile kanunlaştırdıkdıkları Odanın geçmişiyle ilgili ufuk turu yaptırdı. Başkan Ata Eremsoy’un daha hiperaktif olması adına sorduğu iki soruyu ve üyelerden gelen soruları cevaplandırdı. Hayatını kaybeden, ünlü İtalyan yazar Umberto Eco ile bir anekdot paylaştı.Duygulandığı gözlerden kaçmadı.



Masamızda bulunan Geçmiş dönemlerde Uzun süre TÜROB Başkanlığını başarıyla sürdürmüş duayen Timur Bayındır ile sohbetimizde Konaklamayla ilgili doluluklar verimi sorduğumuzda, iyiye doğru gidiş var trendin yükseldiğini söyledi. Ancak yapmamız gerekenlerle istediğimiz seviyelere gelebileceğimizin altını çizerek kendi haline bırakmamamızı vurguladı.



Toplantı Ramada Plaza Hotelin toplantıya emek verenlerle yönetimin toplu hatıra fotografı çektirmesiyle son buldu.

28 Nisan Dünya SKAL günü aynı zamanda ILO Dünya iş güvenliği ve sağlığı günü umarız sağlıklı bir turizm mevsimiyle birlikde tüm mevsimlere yayılan güvenli turizm yılımız olur.
Yönetim kurulu toplantı sonrası çalışmalarına devam etdi. 



yilmazparlar@yahoo.com

22 Nisan 2019 Pazartesi

Çatalhöyük, Meke Gölü, Kelebek Müzesi-Gündegül Parlar Haberi


Çatalhöyük, Meke Gölü, Kelebek Müzesi

Geçmişin değerlerini geleceğe taşıyan Kolleksiyon Klüp üyeleri, Şerif Antepli’nin Başkanlığı ve Sempatur’un sahibi İlhan Uçok’ın  mükemmel organizasyonu ile kültür ve sanat gezilerinden birini daha gerçekleştirdi. Selçuklu’ların Başkenti Konya ve çevresindeki mimari eserler ile kültürel, arkeolojik yerleşimler gezildi. Özellikle Çatalhöyük gezinin odak noktası oldu.




2012 yılında Dünya Miras listesine giren, Göbeklitepe’nin keşfedilmesi ile ikinci en eski yerleşim  yeri olan Çatalhöyüğün tarihi M.Ö.8000 kadar uzanmaktadır. Kazılarda yerleşim yerleri olarak evler, kutsal mekanlar ortaya çıkmıştir. Kazı çevresinde de  örnek bir ev yapılarak, o dönemdeki ev modeli tanıtilmaya çalişılmıştır. Yapılan kazılarda, evler birbirine bitişik, sokak ve yolun olmadığı görülmektedir. Evler dört duvardan ibaret, kapısız penceresiz olup merdivenle dama çıkılıyor, damda hem hava hem ışık almasını sağlıyan büyükçe bir delik bulunuyor ve eve buradan giriliyor.Dolayısıyla insanlar evlere birbirlerinin damlarından yürüyerek giriyorlar. Mezarlıkları yok, ancak ölüleri dışarda akbabalara yenilmesi için bırakıyorlar, yenildikten sonra kemikler toplanarak evin içine gömülüyor. Evlerin içinde duvarlarda, boğa, koç başı, geyik ve insan çizimleri var. 18 yerleşim katmanın bulunduğu kazılarda, pek çok obje çıkarılmış, bunlardan biride Kibele ana tanrıça heykelidir.




Çatalhöyük’ten hayranlıkla ayrılan gurup, oradan Dünyada tek olan ve 4.5 milyon yıl önce ( Pleistosen Çağ)  patlıyan volkandan sonra, suyla dolan, 9000 yil önce de ikinci bir patlama geçirmiş, çit patlamalı  volkanik Meke Krater Gölüne geldi. İçinde  adacıklar olan ancak bugün suları çekilmiş durumdaki gölün çevreside, göçmen kuşların göçleri sırasında dinlenme yeri olarak kullandıkları tabiat harikası bir yer.




Kolleksiyon Klüp üyeleri daha sonra muhteşem bir tabiata sahip,  Konya Ereğli’ye 12 km. Mesafede, İvriz’e Hitit Anıtı’ını görmeye geldi. Anıt  su kaynağı yakınında büyük bir kayaya  oyulmuş, 4.20 m. yüksekliğinde, 2.40 m. genişliğinde olup,Tuwana Kralı Warpalawa’yı bir elinde buğday başakları diğerinde üzüm salkımı tutan tanrı Tarhunza’ya tapınırken gösteriyor. Tarhundas aynı zamanda bolluk ve bereket tanrısıdır. İvriz Kaya Anıtı'nın bir kopyası İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.



Bu arada mutlaka görülmesi gereken muhteşem ziyaret yerlerinden biride, Konya Tropikal Kelebek ve Böcek Bahçesi.Çok büyük bir arazide kurulu , 7.600 metrekarelik dev kompleksin içinde ve 3.500 metrekarelik gezi alanında, çeşit çeşit tropik bitki, ufak bir şelale, müze ve kelebek yumurtaları bulunuyor 




Dünyanın dört bir yanından, Malezya’dan İngiltere’ye, Hollanda’dan Meksika’ya Filipinler’e kadar farklı türlere ait,binlerce kelebek, 28 derece ve nemli bir ortamda yaşıyor.  Larvalar sıra sıra asılı halde büyütülüyor. Entersan olan da  meyveler tabak tabak çeşitli yerlerde yemeleri için sunuluyor.  İçeride kelebeklerin kuş sesine benzer sesleride inanılmaz. Tropikal Kelebek Bahçesinin üzerini kapatan mimari bölümün üzerinde de devasa  kelebek biçimli bir örtü bulunuyor. Türkiyenin ilk Kelebek Bahçesi gerçekten muhteşem.



Kültür sanat turumuz,  Konya  civarındaki yıldızı parlayan Sille ‘ye yöneldi. Sille 5 bin yıllık bir tarihe sahip, etrafındaki tepelerde kaya oyukları görülüyor. Müsbet bir şekilde restorasyonlar yapılmış ve devam ediyor. Son derece modern Tarih, Kültür İnsan ve Medeniyet eserlerini simgeliyen  Sille Müzesi, Zaman Müzesi, Aya Elenia Müzesi, Osmanlı Dönemi camiileri örneğin, Kurtuluş Camii,Subaşı Camii, Ak Camii gibi pek çok camii mimari eserler görülecek yerler arasında. Sille, hamamlar, çeşmeler, kilise ve manastırlar,  tipik evler ile zengin bir yerleşim dokusuna sahip. Aya Elenia Müzesi, MS.327 yılında Bizans İmparatoru Constantin’in annesi Helena Kudüse giderken burada konaklamış ve bu mabeti bizzat temel atma töreninde  bulunarak yaptırmıştır.


Gezinin son durağı Konya olup, burada da Mevlana Müzesi,Şemsi Tebrizi Türbe ve Camii, Sadettin Konavi Türbesi, Alaeddin Tepesi, Alaeddin Camii, İnce Minareli Müzesi (Taş ve ahşap eserlerin sergilendiği ) Selçuklu’nun muhteşem turkuaz, larcivert seramik eserlerinin sergilendiği Karatay Çini Eserler Müzesi gibi sivil ve dini mimari eserlerin görülmesinden  sonra,  Sempaturun her gezide olduğu gibi mükemmel organizasyonu, son derece konusuna hakim Tuncer  Özveri .rehberin bilgilendirmesi,  kültür sanat doygunluğu ile mutlulukla  bir gezi, nostaljik hızlı tren yolculuğu ile sona erdi.


info@parlarmedya.com

 

18 Nisan 2019 Perşembe

Kayseri Valisi Şehmus Günaydın,”Kayseri'nin Turizm Açısından Canlanacağına İnanıyorum.-yılmaz Parlar

Kayseri Valisinden Turizm Atağı

Kayseri Valisi Şehmus Günaydın,”Kayseri'nin Turizm Açısından Canlanacağına İnanıyorum..”

Kaniş-Karumu, Urfa'nın Gübeklitepesi gibi yapacağım..Kayseri turizm potansiyeline katkı sağlayacak, Doğa,Kültür,Gastronomi ve inanç Turizminin geliştirilmesi için çalışmalara başladıklarını söyleyen Kayseri Valisi Şehmus Günaydın,"Kaniş-Karum,Erciyes,Sultan Sazlığı,Koramaz Vadisi ve Yahyalı'da bulunan Aziz George mezarlığı'nı dünyaya tanıtmamız lazım.Bunun için gerekli çalışmaları yapıyoruz.Bunların yanında  Şimdi Kayseri'ye gitme zamanı adı altında festivaller düzenleyeceğiz" dedi..
  

Kayseri Turizm Açısından Oldukça Zengin

Vali Günaydın yaptığı açıklamada,Kayseri'nin turizm açısından oldukça zengin olduğunu ifade ederek,"Bölgeye Turlar düzenlenerek Kayseri'ye yerli ve yabancı turist gelmeli ve Kayseri'yi turizm açısından hak ettiği yere getirmeliyiz" dedi.Vali 

Günaydın,"Turizm şüphesiz dünyada en hızlı gelişen sektörlerden biri konumundadır.Turizm açısından çok zengin arz potansiyeline sahip olan ülkemiz ve şehrimiz için özellikle istihdama katkı sağlaması noktasında turizm sektörünün önemini arttırmakdadır.Turizm sektörünün doğrudan etkilediği konaklama,ulaşım,eğlence,seyahat acenteleri,yönetim,finansman ve sağlık gibi pek çok sektör bulunmaktadır.

Turizm sektörünün bu şekilde ortaya çıkmış olduğu istihdam olanakları,özellikle isithdam rakamlarını artıracaktır"ifadesini kullandı.

Turizmin Kayseride canlamasına  Belediyelerin,STK kuruluşlarının yanı sıra üniversitelerle işbirliği yaparak tarihi yapılarıda ayağa kaldırmak için çalışmalara başladıklarını söyleyen Kayseri Valisi Şehmus Günaydın,"Kaniş-Karum'u inşallah Urfa'nın Göbeklitepesi gibi yapacağız.Aynı zamanda Koramaz Vadisinide turizme açarak buraya lavanta ekimi yapama başlıyoruz.medeniyelerin buluşma noktası diye nitelendirdiğimiz ve topraklarında 6 bin yıllık geçmişi bulunan bu güzel topraklarda festivaller düzenleyerek Kayseri'nin güzelliklerini dünyaya tanıtma zamanımız geldi" dedi.



yilmazparlar@yahoo.com

1 Nisan 2019 Pazartesi

Fiyatlar İstanbul ile yükseldi . Avrupalı turistin geri dönüşü sürüyor-Yılmaz Parlar

Otel Fiyatları yükseldi

Fiyatlar İstanbul ile yükseldi . Avrupalı turistin geri dönüşü sürüyor

Şubat ayında İstanbul konaklama sektörünün lokomotifi oldu. Doluluklarda Türkiye ortalaması yüzde 1 düştü, İstanbul’da yüzde 3.1 arttı. Avrupalı turistin geri dönüşünün sürdüğü İstanbul’da oda fiyatları yüzde 8 artarken, Antalya’da yüzde 5.7 geriledi



Konaklama sektöründe doluluklar Şubat ayında Türkiye genelinde hafif oranda gerilemesine rağmen uluslararası düzeyde fiyat artışının devam etmesi memnuniyet oluşturdu. Dünya çapında veri ve analiz şirketi STR’nin Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) için hazırladığı Şubat 2019 Ülke Performans Raporu’na göre, Türkiye'nin Şubat 2019 otel dolulukları, 2018 yılının aynı dönemine yüzde 1 azalarak yüzde 61.9 olarak kaydedildi.

TÜROB’un yaptığı açıklamaya göre, Türkiye ortalamasında doluluklardaki düşüşe karşın fiyatlardaki yükseliş devam etti. ADR (Average Daily Rate) olarak adlandırılan ortalama günlük satılan oda bedeli Şubat 2019’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.6 artışla 60.3 Euro’ya, odabaşı elde edilen gelirler (RevPAR) yüzde 5.6 artışla 37.3 Euro’ya yükseldi. Şubat 2019’da Avrupa destinasyonları doluluk ortalaması yüzde 65 olurken, ortalama oda fiyatı ise 101.1, oda başı gelirler 65.7 Euro olarak tespit edildi.

İstanbul’da doluluk da fiyat da yükseldi

İstanbul’da Avrupalı turistin geri dönüşünün sürmesiyle otellerdeki canlanma da devam ediyor. İstanbul’da gerçekleşen doluluk artışı Türkiye ortalamasındaki düşüşü yüzde 1’de tutarken, yine İstanbul otellerinde oda fiyatlarında gerçekleşen artışlar Türkiye ortalamasındaki düşüşün düşük kalmasını sağladı. İstanbul'un Şubat 2018’de yüzde 65.1 olan doluluk oranı Şubat 2019'da yüzde 3.1 artarak, yüzde 67.1 olarak ölçüldü. İstanbul’da Şubat 2019’da ortalama günlük satılan oda bedeli 73.4 Euro ile yüzde 8 artış gösterdi. Şubat 2018’de bu rakam 67.9 Euro olmuştu. Toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirlerde ise geçen yıla oranla yüzde 11.3 artış yaşandı ve 49.2 Euro olarak ölçüldü. Şubat 2018’de bu rakam 44.2 Euro olmuştu.
Ocak–Şubat 2019’u kapsayan yılın ilk 2 aylık döneminde İstanbul’da doluluk oranı, geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 65.3’ten yüzde 64.8’e gerilerken; ortalama günlük satılan oda bedeli 69.5 Euro’dan 75.2 Euro’ya, oda başı elde edilen gelir 45.4 Euro’dan 48.8 Euro’ya yükseldi.

Antalya doluluk arttı, fiyat geriledi


Antalya’da Şubat 2019 otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2.4 artarak, yüzde 61.3 oldu. Şubat 2018’de bu oran yüzde 59.9 olmuştu. Antalya’da Şubat 2019’da ortalama günlük satılan oda bedeli 42.2 Euro olarak 2018'e göre yüzde 5.7 düşüş gösterdi. Şubat 2018’de bu rakam 44.7 Euro olmuştu. Toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirlerde ise (RevPAR) geçen yıla oranla yüzde 3.4 düşüş yaşandı ve 25.9 Euro olarak ölçüldü. Şubat 2018’de bu rakam 26.8 Euro olmuştu.
Ocak–Şubat 2019 döneminde ise Antalya’da doluluk oranı geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 57.2’den yüzde 60.4’e yükseldi. Ortalama günlük satılan oda bedeli 44.2 Euro’dan 43.14 Euro’ya gerilerken, oda başı elde edilen gelir 25.3 Euro’dan 26.0 Euro’ya çıktı.

yilmazparlar@yahoo.com